De wereldgezondheidsorganisatie WHO roept de Mexicaanse griep donderdag officieel uit tot een pandemie, een wereldwijde epidemie. Een korte chronologie van de verspreiding van het virus:
Maart 2009: Inwoners van de stad La Gloria in het zuiden van Mexico worden massaal ziek door een onbekend virus. Ook in de Verenigde Staten wordt iemand ziek, naar later blijkt door de Mexicaanse griep.
12 april: Een 39-jarige vrouw uit de Mexicaanse stad San Luis Potosí sterft aan een virusinfectie aan de longen. Ze is vermoedelijk het eerste dodelijke slachtoffer van de Mexicaanse griep.
14 april: Een 10-jarig jongetje uit de staat Californië blijkt de Mexicaanse griep te hebben. Het is het eerste bevestigde griepgeval in de Verenigde Staten.
27-28 april: Een Mexicaanse peuter in de Verenigde Staten en een vrouw in Canada sterven aan de Mexicaanse griep. Ze zijn de eerste slachtoffers van de ziekte buiten Mexico. Het virus duikt voor het eerst op in Europa, namelijk in Spanje en Groot-Brittannië. De WHO verhoogt haar alarmfase naar vier, wat betekent dat het risico op een pandemie toeneemt.
29 april: De Mexicaanse griep wordt aangetroffen in Duitsland en Oostenrijk. De WHO verhoogt de alarmfase naar vijf, het op een na hoogste niveau. Dit betekent dat een pandemie op komst is.
30 april: De ziekte blijkt ook Nederland te hebben bereikt. Een 3-jarig kind heeft de ziekte onder de leden. Ierland en Zwitserland zijn eveneens getroffen.
1-5 mei: Mexico legt het openbare leven vijf dagen lang stil, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Groot-Brittannië maakt de eerste mens-op-mensbesmetting in het land bekend.
13 mei: een eerste geval duikt op in ons land.
16-19 mei: De Mexicaanse griep wordt aangetroffen bij meer dan honderd scholieren in de Japanse steden Kobe en Osaka.
20 mei: Het aantal bevestigde griepgevallen wereldwijd komt boven de tienduizend uit.
31 mei: De ziekte wordt vastgesteld bij twee Amerikaanse wetenschappers op de Zuidpool.
1 juni: Alleen in de VS al gaat de Mexicaanse griep door de grens van tienduizend patiënten.
2 juni: De Mexicaanse griep is vastgesteld in Egypte. Afrika was het laatste werelddeel waar de ziekte nog niet was gevonden. De WHO laat voor het eerst doorschemeren dat alarmfase zes, een pandemie, dichterbij komt.
8 juni: In steeds meer landen blijkt de griep te zijn overgedragen van mens op mens. Wereldwijd lijden meer dan 25.000 mensen aan het H1N1-virus, aldus de WHO. Ongeveer 140 mensen zijn aan de ziekte overleden.
11 juni: De WHO verhoogt de alarmfase rond de Mexicaanse griep tot fase zes. Dit betekent dat het virus een pandemie is.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten