zaterdag 9 mei 2009

Vier onderzochte griepstalen blijken negatief in België

Vier mogelijke gevallen van Mexicaanse griep (A/H1N1) in België zijn vandaag onderzocht en negatief gebleken. Dat liet het Interministerieel Commissariaat Influenza weten, een werkgroep van ministeries en experts. Het Commissariaat zegt dat het doorlopend blijft informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land. Bij een positief geval zou onmiddellijk een persconferentie belegd worden.

vrijdag 8 mei 2009

Nederlands advies: geef iedereen twee griepprikken

De overheid moet iedere Nederlander een griepprik geven. Er moeten zo snel mogelijk 34 miljoen vaccins worden besteld zodat iedereen twee prikken kan krijgen. Dat stelt de Gezondheidsraad in een spoedadvies aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), schrijft de Volkskrant.

Volgens het advies veroorzaakt het Mexicaanse griepvirus een mild ziektebeeld en sterven er relatief weinig mensen door. Inenten tegen de ziekte is echter nodig om onrust te voorkomen. Bovendien is niet uit te sluiten dat het virus muteert in een gevaarlijkere variant. Met de griepprik zouden mensen daar al beter tegen beschermd.

De vaccins kosten de overheid 150 tot 300 miljoen euro en zijn niet voor augustus beschikbaar. Volgens de krant bestudeert het ministerie van Volksgezondheid het advies.

In Nederland hebben drie mensen Mexicaanse griep. Allen maken het goed.

maandag 4 mei 2009

Mexicaanse griep: 22 doden en 568 zieken in Mexico

De Mexicaanse griep heeft in Mexico al 22 doden gemaakt en nog 568 andere mensen besmet. Dat is de jongste balans die werd meegegeven door de minister van Gezondheid José Angel Cordova. Er werden meer dan 1.500 analyses uitgevoerd. De kans is groot dat het WHO in de komende uren of dagen beslist om naar de hoogste alarmfase 6 over te schakelen. Dan is er officieel sprake van een pandemie.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakt in een nieuwe balans op haar website melding van 985 bevestigde gevallen van besmetting met de Mexicaanse griep. De epidemie heeft volgens de organisatie wereldwijd 20 landen getroffen.

Mexico

Vijftien dodelijke slachtoffers zijn vrouwen, en twintig zijn afkomstig uit de hoofdstad van Mexico of uit de dichte omgeving, heeft de minister verduidelijkt. Het laatste overlijden dateert van 29 april. De vorige balans sprak nog van 19 doden en 487 besmette patiënten in Mexico, dat wordt beschouwd als het epicentrum van het virus A H1N1.

Europa
In Europa zijn 77 besmettingen in tien landen, waarvan veertig in Spanje en twintig in Groot-Brittannië. Duitsland meldt acht ziektegevallen, Frankrijk en Italië ieder twee. In de vijf overige Europese landen gaat het telkens om één besmetting. In Nederland bleek een driejarig kind besmet met het virus.

Irakezen maken varkens in zoo af uit schrik voor griep

In Irak hebben medewerkers van de zoo in Bagdad drie varkens afgemaakt uit schrik voor de Mexicaanse griep of varkensgriep. De varkens werden de keel overgesneden, een dag na de aanbeveling van het ministerie van Gezondheid om de dieren niet te doden.

"Het maakt niet uit of we de varkens nu doden of niet, het virus gaat toch over van mens op mens," zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag. "We vertelden het ministerie van Landbouw dat, als ze de dieren toch per se wilden afmaken, dat ze dat dan maar moesten doen." En zo geschiedde.

In Irak leven maar enkele varkens omdat de dieren in het islamistische land als onrein worden beschouwd.

zondag 3 mei 2009

Wereldwijd ruim 900 gevallen Mexicaanse griep; al 20 doden

Wereldwijd waren vandaag door de Wereldgezondheidsoranisatie (WHO) en regeringen van getroffen landen ruim negenhonderd besmettingen met de Mexicaanse griep bevestigd. Meer dan de helft van de besmettingen, ruim 500, werden vastgesteld in Mexico, het land waar de uitbraak van het virus is begonnen. De kans is groot dat het WHO in de komende uren of dagen beslist om naar de hoogste alarmfase 6 over te schakelen. Dan is er officieel sprake van een pandemie.

77 in Europa
De ziekte is inmiddels geconstateerd in negentien landen wereldwijd. In de Verenigde Staten zijn 226 besmettingen geregistreerd, in Canada 85. In Europa gaat het om 77 besmettingen in tien landen, waarvan veertig in Spanje en twintig in Groot-Brittannië. Duitsland meldt acht ziektegevallen, Frankrijk en Italië ieder twee. In de vijf overige Europese landen gaat het telkens om één besmetting. In Nederland bleek een 3-jarig kind besmet met het virus. De andere landen waar de besmettingen zijn vastgesteld, zijn Nieuw-Zeeland (vier ziektegevallen), Israël (twee), Zuid-Korea, Costa Rica, Colombia ( telkens een) en China, waar in Hongkong een besmetting is gemeld.

20 doden
De Mexicaanse griep kostte tot nu toe twintig mensen het leven, van wie negentien in Mexico. Ook in Amerika is een sterfgeval aan het virus toegeschreven.