maandag 15 juni 2009

Zoontje van Schots slachtoffer ook overleden

Het zoontje van de Schotse vrouw die aan de Mexicaanse griep overleed, is 24 uur na zijn moeder ook overleden. De dokters van het Royal Alexandra Hospital in Paisley laten weten dat het twee weken oude jongetje zelf niet stierf aan de ziekte. Dat schrijft The Telegraph.

Niet besmet
De 38-jarige Jacqui Fleming stierf gisteren aan de Mexicaanse griep. Het personeel was aanvankelijk niet op de hoogte van de zwangerschap van de Schotse. Toen bleek dat ze een baby verwachtte, werd de vrouw overgebracht naar het Royal Alexandra Hospital in Paisley. Daar beviel ze drie maanden te vroeg van een zoontje Jack.

Ondanks het feit dat het jongetje voortdurend verzorgd werd in een couveuse, stierf de twee weken oude Jack vandaag toch. Artsen benadrukken wel dat het jongetje niet besmet was met de Mexicaanse griep.

Moeilijke periode
Voor de vader en de twee andere zonen van Jacqui is het nieuwe overlijden zwaar om dragen. "Mijn knappe zoontje werd op 1 juni elf weken te vroeg geboren", vertelde een geëmotioneerde vader, "Ondanks de vele complicaties startte hij een moedig gevecht, maar dat heeft hij deze avond moeten opgeven. Hem zo snel na zijn moeder verliezen, is enorm stresserend en moeilijk voor onze familie."

Schotse vrouw was net bevallen

Het 38-jarige Schotse slachtoffer dat aan de Mexicaanse griep is overleden, was even daarvoor bevallen van een baby. Volgens Britse media is de vrouw, Jacqui Fleming, enkele dagen voor haar overlijden bevallen van een prematuur baby'tje. Artsen vechten nog voor het leven van het kindje dat drie maanden te vroeg geboren is. De vrouw heeft naast de baby nog twee zonen.

Personeel onwetend
De familie van Fleming heeft de dood van de vrouw bevestigd. "De hele familie is helemaal van de kaart. We doen er alles aan om de kinderen en parter van Jacqui zo goed mogelijk te steunen." De vrouw werd al enkele weken behandeld in het ziekenhuis, samen met negen andere Schotten die besmet zijn met nieuwe griepvirus. Volgens een ziekenhuisbron wist het personeel aanvankelijk niet eens dat de vrouw zwanger was toen ze werd binnengebracht.

Baby niet besmet
De baby ligt in het Yorkhill kinderziekenhuis in Glasgow. Tests hebben uitgewezen dat het pasgeboren kindje niet besmet is met de Mexicaanse griep. Het slachtoffer is het eerste dodelijke slachtoffer in Europa.

Twee nieuwe gevallen van Mexicaanse griep in België

Twee nieuwe gevallen van Mexicaanse griep bij ons, collega van airhostess besmet
Er zijn twee nieuwe gevallen van Mexicaanse griep in ons land. Dat heeft het Interministerieel Commissariaat Influenza bekendgemaakt. Het gaat om een steward die samenwerkte met de airhostess die gisteren positief testte, en om een man uit de omgeving van de vrouw uit Oost-Vlaanderen die eveneens gisteren positief testte.

De gezondheidstoestand van de twee is niet zorgwekkend. Met de twee nieuwe gevallen komt het totale aantal gevallen van besmetting met A/H1N1 nu op 19. Twee andere stalen testten negatief.

Dominicaanse Republiek
Het eerste nieuwe geval is een steward uit het team van de airhostess van Jetairfly van wie gisteren is gemeld dat ze besmet is. Zij liep het virus mogelijk op in de Dominicaanse republiek en voerde op 8 juni nog een vlucht uit vanuit de Dominicaanse Republiek. Het Interministerieel Commissariaat Influenza benadrukt dat de steward op die vlucht nog niet besmettelijk was en sindsdien ook niet meer gewerkt heeft. Omdat hij een collega is van de besmette airhostess, werd hij vrijdag in isolement geplaatst en kreeg een preventieve behandeling. Maar toen was hij dus al besmet.

Intussen zijn alle passagiers die op de bewuste vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek in contact zijn gekomen met de airhostess opgespoord en gecontacteerd. Er werd hen gevraagd extra waakzaam te zijn op hun gezondheid.

New York
Het tweede nieuwe geval waarvan sprake is, is een man uit de directe omgeving van de vrouw uit Oost-Vlaanderen die positief testte nadat ze maandag was teruggekeerd uit het Amerikaanse New York. De man werd gisteren al geïsoleerd en kreeg de nodige behandeling.

Volgens het Interministerieel Commissariaat worden de twee nieuwe gevallen bij hun thuis behandeld. Zij krijgen een aangepaste behandeling en hun gezondheidstoestand is niet zorgwekkend. De mensen in hun omgeving zijn verwittigd, afgezonderd en krijgen nu de nodige preventieve behandelingen.

zondag 14 juni 2009

Belgische airhostess besmet met Mexicaanse griep

Een airhostess van de Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly heeft het A/H1N1-virus opgelopen, beter bekend als de Mexicaanse griep. Dat heeft het Interministerieel Commissariaat Influenza gisteravond laten weten. Daarnaast zijn gisteren nog twee andere gevallen bevestigd, wat het totale aantal gevallen van Mexicaanse griep in ons land op 17 brengt.

Collega's krijgen virusremmers
Het is niet duidelijk hoe de airhostess besmet is geraakt met het virus. Alle andere bemanningsleden van de risicovluchten zijn intussen ook onderzocht en krijgen preventief virusremmers. Als er andere Belgen een risico hebben opgelopen tijdens deze vlucht, zal de overheid contact opnemen met hen. De identiteit van buitenlandse passagiers zal aan de gezondheidsdiensten van hun land van oorsprong meegedeeld worden voor verdere opvolging.

Vrouw uit Oost-Vlaanderen
Het tweede zaterdag bevestigde geval is een vrouw uit Oost-Vlaanderen die maandag is teruggekeerd uit New York. Ze werd thuis geïsoleerd en heeft de gepaste behandeling gekregen. Het Commissariaat benadrukt dat ze niet besmettelijk was tijdens de vlucht.

Canadese vrouw
Het derde geval is een vrouwelijke Canadese passagier die van Toronto komt, naar New Delhi zou reizen en op vrijdag 12 juni in België was voor een overstap. Omdat ze zich onwel voelde bij het instappen in het vliegtuig dat naar India zou vliegen, werd ze geïsoleerd in Zaventem. Ze is ondertussen overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, terwijl de bevoegde overheid contact opneemt met de passagiers op de vluchten van Toronto en naar New Delhi die een risico opgelopen hebben.