vrijdag 15 mei 2009

Twee nieuwe gevallen in België

Er zouden opnieuw twee nieuwe gevallen bevestigd zijn van de Mexicaanse griep in België. Dat meldt het Interministerieel Commissariaat Influenza. In totaal brengt dit het aantal patiënten in ons land op vier. Woensdag werd pas het eerste geval van het nieuwe griepvirus in België vastgesteld.

De Mexicaanse griep groeit uit tot een wereldwijde epidemie

De Mexicaanse griep groeit nog dit jaar uit tot een wereldwijde epidemie die "enkele miljoenen mensen" het leven gaat kosten. Vooraanstaande deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan op dit moment uit van dat scenario. Al hun berekeningen wijzen daar op.

1957
Zij voorzien een wereldomspannende epidemie die vergelijkbaar is met de Aziatische griep, die in 1957 een pandemie veroorzaakte en voor zeker twee miljoen sterfgevallen zorgde. In de ogen van het WHO is dat een 'milde pandemie'.

Rood
Volgens viroloog prof. dr. A. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum van de WHO, staan op dit moment alle seinen op rood, ook al is door de WHO nog geen 'alarmfase-6' afgekondigd, een pandemie.

"Kwestie van tijd"
"Het huidige virus zet door", stelt Osterhaus. "Het is het beeld van: steeds meer landen en steeds grotere aantallen geïnfecteerden. Wij houden nu sterk rekening met een model à la 1957, waarbij het virus de hele wereld overging. Het lijkt een kwestie van tijd." Volgens de WHO is het influenza-A-virus H1N1 thans vastgesteld bij 6.500 personen in 33 landen.

Najaar
Ook de Aziëgriep stak in de zomer van 1957 de kop op, hield zich enige maanden koest en kwam in volle hevigheid terug in het najaar. "Het griepvirus houdt niet van de huidige warme omstandigheden", zei Osterhaus al eerder. "Vandaar dat wij verwachten dat deze griep in het najaar terugkomt."

Nieuwe dode in VS
In de Verenigde Staten is donderdag een vierde sterfgeval als gevolg van de Mexicaanse griep gemeld. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dat het om een vrouw uit de staat Arizona gaat die afgelopen week is overleden. De Mexicaanse griep heerst met uitzondering van drie staten in heel het land. De Verenigde Staten nemen met ruim vierduizend besmettingen het leeuwendeel van de circa 6.500 buiten Mexico vastgestelde besmettingen voor hun rekening.

Paniek in New York
In New York is de grieppaniek donderdag opgelaaid vanwege de sluiting van drie scholen met in totaal 4.500 leerlingen. De scholen blijven zeker een week dicht omdat vier scholieren en een medewerker symptomen van de Mexicaanse griep hebben. In de metropool heeft het griepvirus relatief hard toegeslagen. Eerder werden er ook al scholen gesloten.

donderdag 14 mei 2009

Tweede geval van Mexicaanse griep in België

Er is een tweede geval van Mexicaanse griep in België vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een man van 23 jaar uit de regio Antwerpen. Ook hij kwam terug van een bezoek aan de VS. Hij bezocht vijf dagen Los Angeles en vijf dagen New York. Zijn toestand is niet zorgwekkend.

Toestand is niet zorgwekkend
"De jongeman verbleef tien dagen in de Verenigde Staten, waarvan vijf in Los Angeles en vijf in New York", zei Onkelinx op een persconferentie, waar een stand van zaken werd gegeven over de Mexicaanse griep in België. "Hij keerde terug op 11 mei in België, met een ander vliegtuig als dat waarmee de man terugkwam die gisteren positief testte. Op 13 mei vertoonde hij de eerste verschijnselen van de griep en ging hij naar de dokter. Er werden vannacht stalen genomen bij de spoeddienst van een naburig ziekenhuis en die bleken vanmiddag om 14.00 uur positief. Momenteel wordt hij overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, waar hij in afzondering zal geplaatst worden."

Volgens Onkelinx is zijn toestand niet zorgwekkend. "Gezondheidsinspecteurs van de Vlaamse Gemeenschap sporen nu personen op met wie hij in contact kwam. Het gaat om een vijftiental personen. Zij worden gecontacteerd en zullen mogelijk het medisch advies krijgen om zeven dagen binnen te blijven."

Momenteel zouden er nog zes andere mogelijke gevallen van Mexicaanse griep zijn in België. De resultaten van de tests op die personen worden morgen verwacht.

Twee verschillende vluchten
Zowel de 28-jarige man uit het Gentse die gisteren positief testte, als de jongeman die vandaag besmet bleek, keerden op 11 mei terug uit de VS. Viroloog Marc Van Ranst van het Interministerieel Commissariaat Influenza, een werkgroep van experts en ministeries, zei dat er geen contact was tussen beiden. "De ene keerde terug uit Chicago, de andere uit New York. Ze reisden ook met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen."

Bij de betrokken luchtvaartmaatschappijen zouden passagierslijsten worden opgevraagd, zodat hun medereizigers kunnen gecontacteerd worden. "Sowieso kregen die al informatie over de Mexicaanse griep bij hun terugkeer in België", zei Onkelinx.

152 miljoen euro voor vaccins
De minister maakte ook bekend dat de regering 152 miljoen euro vrijmaakte voor de aankoop van prepandemische vaccins. Daarvan zou 90 miljoen euro al in 2009 kunnen vrijgemaakt worden, "als er dan al een adequaat vaccin is gevonden".

Van Ranst zei ten slotte dat de twee recent bevestigde gevallen niet hoeven te betekenen dat het virus aan een opmars bezig is in België. "De situatie is perfect te vergelijken met andere landen, zoals Nederland. Het gaat hier om kleine getallen. Veel landen kunnen dat ook zo houden. In de VS was er recent een gevoelige stijging van het aantal besmettingen. Zolang de ziektegevallen uit de VS worden geïmporteerd, zal de stijging lineair zijn. Dan zal het geen hoge vlucht nemen. Van een domino-effect is geen sprake. We merken nu enkel dat dominosteentjes uit de VS binnenvallen."

woensdag 13 mei 2009

Eerste Belg met Mexicaanse griep

Er is een eerste bevestigd geval van Mexicaanse griep in België vastgesteld. Dat hebben minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en influenzacommissaris Marc Van Ranst bevestigd.

Het gaat om een 28-jarige man uit de regio Gent, die op 11 mei terugkeerde van een reis naar de VS. Hij verbleef eerst 10 dagen in New York, nadien 4 à 5 dagen in Chicago.

Koorts en hoesten

"Toen hij terugkeerde, stelde hij symptomen vast van Mexicaanse griep", aldus Onkelinx op een persconferentie. "Het ging om koorts en hoesten. Hij contacteerde zijn huisarts een dag later. Een analysestaal leverde vandaag een positief resultaat op. De man werd opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zoals we dat hadden voorzien. Hij krijgt er de nodige zorgen."

"In quarantaine"
Volgens Onkelinx is zijn toestand niet onrustwekkend. "We zetten de voorziene procedure in gang. Dat betekent dat we eerst de betrokkene in afzondering lieten plaats in een referentieziekenhuis voor Mexicaanse griep. Gezondheidsinspecteurs van de Vlaamse gemeenschap gaan vervolgens na met wie de betrokkene in contact kwam, zoals familie en andere reizigers."

Vijf dagen
Die laatsten worden geïnformeerd en krijgen het advies om de komende dagen hun gezondheidstoestand in het oog te houden. De man zou sinds zijn bezoek aan de dokter wel alleen thuis verbleven hebben. Naar verwachting moet hij een vijftal dagen in het ziekenhuis blijven.

"Kwestie van tijd"
Volgens viroloog Marc Van Ranst van het Commissariaat gaat het om een griep die even ernstig is als de griep die afgelopen winter opdook en is er geen reden tot paniek. Hij zei dat er geen aanwijzing is dat het virus opnieuw aan een opmars bezig is, nu er de jongste dagen opnieuw enkele gevallen opdoken. "We hadden verwacht dat België een van de laatste landen zou zijn waar de ziekte wordt vastgesteld. We zijn immers een klein land, met relatief gezien minder reizigers naar de getroffen gebieden. Het was echter maar een kwestie van tijd vooraleer het virus ook hier zou toeslaan."

Van Ranst zei dat het niet uit te sluiten valt dat er nog gevallen opduiken in België. Bijkomende maatregelen in België zouden zich niet opdringen. Eerder op de dag werd het reisadvies naar Mexico versoepeld.

Eerste geval van Mexicaanse griep in België

Er zou een eerste geval van Mexicaanse griep in België vastgesteld zijn. Dat hebben minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en influenzacommissaris Marc Van Ranst bevestigd. Meer nieuws volgt...

Nieuwe balans Mexicaanse griep: 5.728 besmettingen, 61 doden

De Mexicaanse griep heeft voorlopig 5.728 mensen besmet in 33 landen en 61 doden geëist, volgens een nieuwe balans van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die vandaag in Genève werd vrijgegeven.

Meer dan 3.000 mensen zijn geïnfecteerd in de Verenigde Staten, wat neerkomt op 409 bijomende gevallen de afgelopen 24 uur. Cuba (1 geval), Finland (2) en Thailand (2) maken hun opwachting op de officiële lijst van besmette gevallen.

De vorige balans van dinsdag had het over 5.251 mensen in 30 landen. De cijfers van de WHO zijn vaak lager dan de gegevens van de betrokken landen, omdat de organisatie een en ander moet verifiëren.

zondag 10 mei 2009

Mexicaanse griep eist derde slachtoffer in VS

In de VS is een derde persoon aan het Mexicaanse griepvirus bezweken. Dat is gisteren uit officiële bron vernomen. Het dodelijke slachtoffer is een dertigjarige man met chronische hartklachten uit de staat Washington. Hij overleed vorige week aan complicaties als gevolg van het virus A (H1N1). Dat meldt de gouverneur van Washington, Chris Gregoire.

Gisteren overleed ook al een 53-jarige man uit Costa Rica aan de Mexicaanse griep. Het was het eerste sterfgeval in Midden-Amerika. De man werd een week geleden in het ziekenhuis opgenomen. Hij leed aan diabetes en had een chronische longaandoening.