vrijdag 31 juli 2009

Eerste Belgische slachtoffer, man in levensgevaar.

Door de combinatie van een zware longontsteking en de Mexicaanse griep is het leven van een mannelijke vijftiger in gevaar. Momenteel ligt deze man in coma in het UZ van Antwerpen op de afdelinge Intensive Care.

Gisteren overleed in het ziekenhuis van Turnhout een jonge vrouw uit Meerle. Zij was het eerste slachtoffer van de Mexicaanse Griep in ons land. Eigenlijk hadden we niet verwacht dat er hier in België slachtoffers gingen vallen door de Mexicaanse griep, dat het slachtoffer buiten de risicogroepen valt (kinderen en bejaarden), geeft ons toch stof tot nadenken.

De vrouw ondervond in de loop van het weekend van zaterdag 18 op zondag 19 juli de eerste lichte griepsymptomen: hoofdpijn, lichte koorts en hoest. De dag nadien contacteerde ze haar huisarts, die haar nog dezelfde namiddag liet opnemen op de spoedafdeling met een voorlopige diagnose van longontsteking.

Dubbele virale longontsteking
Bij opname was haar toestand niet zorgwekkend, maar die verslechterde omdat ze een dubbele virale longontsteking ontwikkelde. Een analyse bevestigde de besmetting met de A/H1N1-griep, of Mexicaanse griep. Ondanks de inspanningen van het medische team van het ziekenhuis, zo benadrukt het Commissariaat, overleed de vrouw vanochtend.

Zeker is dat de vrouw de eerste Mexicaanse griep-dode is in België, maar niet duidelijk is hoeveel mensen nu al precies besmet raakten in ons land. Tijdens de isoleringsfase, die liep tot 13 juli, bleken 126 patiënten drager te zijn. Een extrapolatie op basis van de registratie door 180 huisartsen leverde voor week 29 (12-18 juli) 300 nieuwe gevallen op, terwijl het aantal nieuwe gevallen voor week 30 op 281 wordt geraamd. Vanaf vandaag zal het Commissariaat overigens een wekelijkse raming publiceren.

Foutenmarge
Het aantal besmettingen ligt daarmee op het gewone niveau voor deze tijd van het jaar, klinkt het. Ook is er geen significant verschil in de verspreiding van het virus onder de bevolking over de afgelopen twee weken. Op dit moment wijzen de registraties door de huisartsen nog op een lage circulatie van het virus. Omdat met een extrapolatie wordt gewerkt, moet hoe dan ook een zekere foutenmarge in acht genomen moet worden, zegt het Interministerieel Commissariaat Influenza.

Wereldwijd registreerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al 134.503 gevallen van de A/H1N1-griep. Als gevolg van de pandemie zouden al 816 mensen overleden zijn, van wie 37 in Europa.

maandag 27 juli 2009

Gebruik handgel om Mexicaanse griep te voorkomen

Omdat een antibacteriële handgel alcohol bevat, voorkomt deze de overdracht van Mexicaanse griep. Alcohol tast het virus aan en maakt het dus inactief.

Handgels
Om eender welke griep te voorkomen, is het aangewezen dat regelmatig je handen te wassen. Daarom steeg in Groot-Brittannië de verkoop van de antibacteriële handgels met 70 procent sinds het uitbreken van de Mexicaanse griep. Maar zijn ze werkelijk beter dan zeep en water om deze ziekte te voorkomen? Viroloog John Oxford: "Het virus wordt verspreid door kleine druppeltjes slijm die vrijkomen tijdens het niezen of hoesten. Nadat een patiënt zijn neus snoot, heeft hij enkele druppels op zijn vingers. Bij lichamelijk contact met een andere persoon brengt hij ze over. Als die dan op zijn beurt zijn neus of mond aanraakt, is hij geïnfecteerd. Ik raad iedereen aan om regelmatig deze antibacteriële handgels te gebruiken. Ze zijn vooral efficiënt omdat ze alcohol bevatten. Deze stof beschadigt het virus, maakt het inactief en voorkomt zo dat de ziekte zich verder ontwikkelt. Onderzoek toonde aan dat dit soort gels helpen tegen de gewone griep, dus het is bijna zeker dat ze ook beschermen tegen de Mexicaanse variant."

Zes keer
Professor Oxford raadt aan minstens zes keer per dag een antibacteriële gel op je handen aan te brengen. "Doe het elke keer wanneer je het gebruik maakte van het openbaar vervoer, thuis komt of nadat je iemands hand schudde. Je kiest best voor een gel met een hoge concentratie alcohol, zoek naar ethanol or ethylalcohol op het etiket. Met een gehalte van 30 procent zit je zeker goed. Ook kun je best thuis en op kantoor grote oppervlakten poetsen met een antibacteriële spray."

Hydraterende crème
Amerikaanse onderzoekers waarschuwen echter dat deze gels het risico op het virus verhogen omdat de alcohol de huid uitdroogt en zo kloven kan veroorzaken, waardoor het virus makkelijker het lichaam binnentreedt. Daarom is het aangewezen om na het gebruik van de gel een hydraterende crème te gebruiken.

zondag 26 juli 2009

Griepalarm dient om ons schrik aan te jagen

De Franse medische wetenschapper Bernard Debré bestempelt de A/H1N1-griep of Mexicaanse griep als "niet gevaarlijk", en het wereldwijde alarm tegen de pandemie dient alleen om ons schrik aan te jagen. Dat zegt hij in een interview in de Journal du Dimanche.

Angst
Deze griep is volgens hem zelfs iets minder gevaarlijk dan de gebruikelijke seizoensgriep. Als bekende Parijse uroloog én volksafgevaardigde voor Sarkozy's UMP-partijgelooft hij er steevast in dat alle berichtgeving over de Mexicaanse Griep enkel tot doel heeft ons schrik aan te jagen.

Snelle verspreiding
Net als andere griepen verspreidt de Mexicaanse griep zich zeer snel. Hoedanook blijft dit een gewoon griepje, en gaat het hier zeker niet om een gevaarlijk virus zoals het Marburg- of Ebolavirus.

Kritiek op de Wereldgezondheidsorganisatie
Verder heeft professor Debré nog kritiek op het WHO en tillen de overheden niet zwaar meer aan de verspreiding van het virus. Volgens hem zijn de regeringen bezweken onder de veelvuldige paniekberichten van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daardoor denkt hij hadden de overheden geen andere keus om zo grootschalig op te treden. Zo wordt paracetamol reeds toegediend bij een ordinaire verkoudheid, zonder dat er wordt nagegaan of de besmette personen wel degelijk H1N1 hebben.