maandag 22 juni 2009

Nieuw geval van Mexicaanse griep

Er is vandaag één nieuw bevestigd geval en één waarschijnlijk geval van Mexicaanse griep in ons land. Dat meldt het Interministerieel Commissariaat Influenza. De positieve analyse betreft een man uit de provincie Antwerpen die gisteren van New York terug naar België reisde. Op dat ogenblik vertoonde hij al de eerste griepsymptomen: koorts, hoesten en spierpijn.

Toestand is niet zorgwekkend
De man contacteerde onmiddellijk zijn arts die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de gemeenschap besliste om een test te laten uitvoeren. In afwachting van het resultaat werd de man bij hem thuis geïsoleerd en werd een behandeling met antivirale middelen gestart. Vandaag bleek de test voor de A/H1N1-griep positief. Het slachtoffer wordt nog steeds thuis verzorgd en zijn toestand is niet zorgwekkend.

Passagierslijst
Omdat de man mogelijk besmettelijk was tijdens de vlucht, hebben de gezondheidsautoriteiten besloten om de passagierslijst op te vragen. Als er andere passagiers risico hebben gelopen tijdens deze vlucht, zal de overheid contact met hen opnemen. De man had in België nog twee nauwe contacten die een preventieve behandeling met antivirale middelen krijgen.

zondag 21 juni 2009

2 nieuwe gevallen van Mexicaanse griep in België

Het Interministerieel Commissariaat Influenza heeft zondagavond laten weten dat bij een analyse vandaag/zondag twee nieuwe gevallen van A/H1N1-griep bevestigd werden in België.

De twee gevallen zijn naar de Dominicaanse Republiek gereisd en op donderdag 18 juni terug aangekomen in Brussel, met dezelfde vlucht als de jongeman uit Vlaams-Brabant die op vrijdag 19 juni al positief testte voor het A/H1N1-griepvirus en de vrouw uit Henegouwen die zaterdag positief testte.

Vrouw uit Namen
Het eerste geval betreft een vrouw uit de provincie Namen. Ze voelde de eerste griepsymptomen op de dag van haar terugkomst, wat erop wijst dat ze het virus niet zou hebben opgelopen tijdens de vlucht, maar dat ze al besmet was tijdens haar verblijf. Ze heeft op zaterdag 20 juni haar arts geraadpleegd, die in overleg met de gezondheidsinspecteur van de gemeenschap beslist heeft om een staal naar het laboratorium te sturen. Vandaag/ zondagnamiddag bleek dat de vrouw positief testte voor de A/H1N1-griep.

Zij is nu thuis geïsoleerd en krijgt een behandeling met antivirale geneesmiddelen. Sinds haar terugkeer heeft ze nauw contact gehad met 8 personen, die thuis geïsoleerd zijn en een preventieve behandeling met antivirale geneesmiddelen krijgen.

Vrouw uit Vlaams-Brabant
Het tweede geval betreft een vrouw uit de provincie Vlaams-Brabant. Ze voelde de eerste griepsymptomen op vrijdag 19 juni, wat erop wijst dat ze waarschijnlijk besmettelijk was tijdens de vlucht. Op zaterdag 20 juni heeft ze contact opgenomen met haar arts, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de gemeenschap beslist heeft om een staal naar het laboratorium te sturen. Deze namiddag (zondag 21 juni) bleek de test positief voor de A/H1N1-griep. Zij is nu thuis geïsoleerd en krijgt een behandeling met antivirale geneesmiddelen. Sinds haar terugkeer heeft ze nauw contact gehad met 10 personen (familie, vrienden en buren), die thuis geïsoleerd zijn en preventief een behandeling met antivirale middelen krijgen.

De gezondheidsautoriteiten nemen contact op met de andere passagiers van deze vlucht die beschouwd worden als nauwe contacten van deze zieken en hebben aan hen gevraagd om tot en met 24 juni hun gezondheidstoestand nauwlettend in het oog te houden.

30 gevallen
Tot op vandaag zijn er in België 30 gevallen van de A/H1N1-griep.
Het Interministerieel Commissariaat Influenza blijft naar eigen zeggen alle verdachte gevallen van de A/H1N1-griep in ons land van nabij opvolgen.