vrijdag 12 juni 2009

In herfst vaccin tegen Mexicaanse griep klaar

De Zwitserse farmagroep Novartis heeft een eerste lot vaccins ontwikkeld tegen het virus A/H1N1. Dat lot zal gebruikt worden voor klinische testen. Novartis rekent erop tegen de herfst een licentie te krijgen voor het vaccin. Het vaccin werd gekweekt in cellen in plaats van op de traditionele manier in eieren. Dat geeft Novartis "meerdere weken voorsprong op de kalender", luidt het.

Meer dan dertig regeringen hebben volgens het bedrijf zelf al een aanvraag ingediend om de ingrediënten te krijgen van het vaccin tegen de Mexicaanse griep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag haar alarmniveau rond het A/H1N1-virus opgedreven tot zes, wat gelijkstaat met een pandemie.

donderdag 11 juni 2009

Varkensgriep bereikt de Zuidpool

De wereldgezondheidsorganisatie WHO roept de Mexicaanse griep donderdag officieel uit tot een pandemie, een wereldwijde epidemie. Een korte chronologie van de verspreiding van het virus:

Maart 2009: Inwoners van de stad La Gloria in het zuiden van Mexico worden massaal ziek door een onbekend virus. Ook in de Verenigde Staten wordt iemand ziek, naar later blijkt door de Mexicaanse griep.

12 april: Een 39-jarige vrouw uit de Mexicaanse stad San Luis Potosí sterft aan een virusinfectie aan de longen. Ze is vermoedelijk het eerste dodelijke slachtoffer van de Mexicaanse griep.

14 april: Een 10-jarig jongetje uit de staat Californië blijkt de Mexicaanse griep te hebben. Het is het eerste bevestigde griepgeval in de Verenigde Staten.

27-28 april: Een Mexicaanse peuter in de Verenigde Staten en een vrouw in Canada sterven aan de Mexicaanse griep. Ze zijn de eerste slachtoffers van de ziekte buiten Mexico. Het virus duikt voor het eerst op in Europa, namelijk in Spanje en Groot-Brittannië. De WHO verhoogt haar alarmfase naar vier, wat betekent dat het risico op een pandemie toeneemt.

29 april: De Mexicaanse griep wordt aangetroffen in Duitsland en Oostenrijk. De WHO verhoogt de alarmfase naar vijf, het op een na hoogste niveau. Dit betekent dat een pandemie op komst is.

30 april: De ziekte blijkt ook Nederland te hebben bereikt. Een 3-jarig kind heeft de ziekte onder de leden. Ierland en Zwitserland zijn eveneens getroffen.

1-5 mei: Mexico legt het openbare leven vijf dagen lang stil, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Groot-Brittannië maakt de eerste mens-op-mensbesmetting in het land bekend.

13 mei: een eerste geval duikt op in ons land.

16-19 mei: De Mexicaanse griep wordt aangetroffen bij meer dan honderd scholieren in de Japanse steden Kobe en Osaka.

20 mei: Het aantal bevestigde griepgevallen wereldwijd komt boven de tienduizend uit.

31 mei: De ziekte wordt vastgesteld bij twee Amerikaanse wetenschappers op de Zuidpool.

1 juni: Alleen in de VS al gaat de Mexicaanse griep door de grens van tienduizend patiënten.

2 juni: De Mexicaanse griep is vastgesteld in Egypte. Afrika was het laatste werelddeel waar de ziekte nog niet was gevonden. De WHO laat voor het eerst doorschemeren dat alarmfase zes, een pandemie, dichterbij komt.

8 juni: In steeds meer landen blijkt de griep te zijn overgedragen van mens op mens. Wereldwijd lijden meer dan 25.000 mensen aan het H1N1-virus, aldus de WHO. Ongeveer 140 mensen zijn aan de ziekte overleden.

11 juni: De WHO verhoogt de alarmfase rond de Mexicaanse griep tot fase zes. Dit betekent dat het virus een pandemie is.

De vierde pandemie in 100 jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep vandaag de hoogste fase van de Mexicaanse griep uit. Bij deze zesde alarmfase is er geen sprake meer van een epidemie, maar van een pandemie. Dit betekent dat de ziekte zich op meer continenten heeft verspreid. In de twintigste eeuw heeft de wereld drie keer met een grieppandemie te maken gehad.

1918: Spaanse griep. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting twintig tot honderd miljoen doden. Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking raakt besmet. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1, hetzelfde type dat verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep.

1957: Aziatische griep. Twee miljoen mensen komen om het leven. De griep komt van een menselijke variant van het virus H2N2.

1968: Hong Kong griep. Een miljoen mensen gaan dood door een grieppandemie die waarschijnlijk de oorsprong had in Hong Kong. Vooral besmette 65-plussers overleven het griepvirus van het type H3N2 niet.

22 scholen in Madrid getroffen door Mexicaanse griep

In de regio rond de Spaanse hoofdstad Madrid zijn 139 kinderen, uit 22 verschillende scholen, besmet met Mexicaanse griep. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid meegedeeld. De 139 kinderen maken deel uit van de bijna vijfhonderd bevestigde gevallen van het A/H1N1-virus in Spanje.

Minister van Gezondheid Trinidad Jimenez riep op tot kalmte nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar alarmniveau rond het virus had opgedreven tot zes, wat gelijkstaat met een pandemie. De minister is gekant tegen het sluiten van scholen of andere openbare plaatsen.

woensdag 10 juni 2009

Mexicaanse griep is officieel een pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar alarmniveau rond het A/H1N1-virus, beter bekend als de Mexicaanse griep, opgedreven tot zes, wat gelijkstaat met een pandemie. Dat heeft de Zweedse regering meegedeeld.

De Zweedse minister van Volksgezondheid Maria Larsson geeft later een persconferentie over de beslissing.

Voor België verandert er niets, dat zegt viroloog Marc Van Ranst, die in België het Interministerieel Commissariaat Influenza leidt.

"De situatie in België verandert hierdoor niet. Wij hebben hier enige tijd geleden al op geanticipeerd. Alle zaken die geregeld moesten worden, zijn in orde", aldus Van Ranst. "Het uitroepen van een pandemie betekent niet dat de ziekte erger is geworden, het wil enkel zeggen dat de ziekte de hele wereld treft. De WHO heeft waarschijnlijk beslist om tot nu te wachten met het verhogen van de alarmfase zodat andere landen zich erop konden voorbereiden".

Een staal dat donderdag onderzocht werd op Mexicaanse griep, heeft een negatief resultaat opgeleverd. Dat meldt het Interministerieel Commissariaat Influenza donderdag.
Tot nu toe werd in ons land al bij 14 mensen de A/H1N1-griep vastgesteld.

Wat nu bij alarmfase 6?

Bedoeling van de aanbevelingen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de "impact van de pandemie" op de bevolking "in te dijken". De landen zijn vrij de aanbevelingen naar goeddunken toe te passen, in de mate dat zij (die adviezen) het meest gerechtvaardigd lijken, zegt de WHO.

Noodtoestand & meldplicht
Zo kunnen regeringen hun land een aangepast statuut geven zoals de "noodtoestand". Landen moeten de VN-organisatie inlichten over de evolutie van de pandemie, in het bijzonder vanuit geografisch oogpunt. Zij moeten elke mutatie van het virus of tekenen van resistentie aan antivirusmiddelen in het oog houden.

Contact beperken
De WHO raadt de patiënten met ademhalingsmoeilijkheden aan binnen te blijven en hun contacten met andere huisgenoten te beperken. De autoriteiten moeten adequate sanitaire raadgevingen geven aan huisgenoten van mensen die thuis in isolement zijn geplaatst.

Scholen & werktijden
Die quarantainemaatregelen kunnen gepaard gaan met het sluiten van scholen of het bijsturen van werktijden om te vermijden dat teveel mensen met elkaar in contact komen.

Verplaatsingen ontmoedigen
De landen kunnen ook verplaatsingen ontmoedigen, net als samenkomsten in verband met openbaar vervoer. De WHO raadt geen officiële reisbeperkingen naar getroffen landen aan.

Geneesmiddelen & vaccins verspreiden
Landen wordt gevraagd antivirale middelen te verspreiden en maatregelen te nemen om adequate vaccins aan te schaffen. Zij moeten de distributie van die middelen plannen en de voorbereidingen tot massale vaccinatiecampagnes versnellen.

Bevolking informeren
Landen moeten de bevolking geregeld informeren over de evolutie van de pandemie, over behandelingen en preventieve maatregelen, en over de economische plus sociale gevolgen van de pandemie.

De VN-organisatie roept niet getroffen landen aan hun plannen tegen een "imminente pandemie" af te ronden en de programma's in werking te stellen voor de distributie van geneesmiddelen. (afp/mvl)