Bedoeling van de aanbevelingen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de "impact van de pandemie" op de bevolking "in te dijken". De landen zijn vrij de aanbevelingen naar goeddunken toe te passen, in de mate dat zij (die adviezen) het meest gerechtvaardigd lijken, zegt de WHO.
Noodtoestand & meldplicht
Zo kunnen regeringen hun land een aangepast statuut geven zoals de "noodtoestand". Landen moeten de VN-organisatie inlichten over de evolutie van de pandemie, in het bijzonder vanuit geografisch oogpunt. Zij moeten elke mutatie van het virus of tekenen van resistentie aan antivirusmiddelen in het oog houden.
Contact beperken
De WHO raadt de patiƫnten met ademhalingsmoeilijkheden aan binnen te blijven en hun contacten met andere huisgenoten te beperken. De autoriteiten moeten adequate sanitaire raadgevingen geven aan huisgenoten van mensen die thuis in isolement zijn geplaatst.
Scholen & werktijden
Die quarantainemaatregelen kunnen gepaard gaan met het sluiten van scholen of het bijsturen van werktijden om te vermijden dat teveel mensen met elkaar in contact komen.
Verplaatsingen ontmoedigen
De landen kunnen ook verplaatsingen ontmoedigen, net als samenkomsten in verband met openbaar vervoer. De WHO raadt geen officiƫle reisbeperkingen naar getroffen landen aan.
Geneesmiddelen & vaccins verspreiden
Landen wordt gevraagd antivirale middelen te verspreiden en maatregelen te nemen om adequate vaccins aan te schaffen. Zij moeten de distributie van die middelen plannen en de voorbereidingen tot massale vaccinatiecampagnes versnellen.
Bevolking informeren
Landen moeten de bevolking geregeld informeren over de evolutie van de pandemie, over behandelingen en preventieve maatregelen, en over de economische plus sociale gevolgen van de pandemie.
De VN-organisatie roept niet getroffen landen aan hun plannen tegen een "imminente pandemie" af te ronden en de programma's in werking te stellen voor de distributie van geneesmiddelen. (afp/mvl)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten