vrijdag 15 mei 2009

De Mexicaanse griep groeit uit tot een wereldwijde epidemie

De Mexicaanse griep groeit nog dit jaar uit tot een wereldwijde epidemie die "enkele miljoenen mensen" het leven gaat kosten. Vooraanstaande deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan op dit moment uit van dat scenario. Al hun berekeningen wijzen daar op.

1957
Zij voorzien een wereldomspannende epidemie die vergelijkbaar is met de Aziatische griep, die in 1957 een pandemie veroorzaakte en voor zeker twee miljoen sterfgevallen zorgde. In de ogen van het WHO is dat een 'milde pandemie'.

Rood
Volgens viroloog prof. dr. A. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum van de WHO, staan op dit moment alle seinen op rood, ook al is door de WHO nog geen 'alarmfase-6' afgekondigd, een pandemie.

"Kwestie van tijd"
"Het huidige virus zet door", stelt Osterhaus. "Het is het beeld van: steeds meer landen en steeds grotere aantallen geïnfecteerden. Wij houden nu sterk rekening met een model à la 1957, waarbij het virus de hele wereld overging. Het lijkt een kwestie van tijd." Volgens de WHO is het influenza-A-virus H1N1 thans vastgesteld bij 6.500 personen in 33 landen.

Najaar
Ook de Aziëgriep stak in de zomer van 1957 de kop op, hield zich enige maanden koest en kwam in volle hevigheid terug in het najaar. "Het griepvirus houdt niet van de huidige warme omstandigheden", zei Osterhaus al eerder. "Vandaar dat wij verwachten dat deze griep in het najaar terugkomt."

Nieuwe dode in VS
In de Verenigde Staten is donderdag een vierde sterfgeval als gevolg van de Mexicaanse griep gemeld. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dat het om een vrouw uit de staat Arizona gaat die afgelopen week is overleden. De Mexicaanse griep heerst met uitzondering van drie staten in heel het land. De Verenigde Staten nemen met ruim vierduizend besmettingen het leeuwendeel van de circa 6.500 buiten Mexico vastgestelde besmettingen voor hun rekening.

Paniek in New York
In New York is de grieppaniek donderdag opgelaaid vanwege de sluiting van drie scholen met in totaal 4.500 leerlingen. De scholen blijven zeker een week dicht omdat vier scholieren en een medewerker symptomen van de Mexicaanse griep hebben. In de metropool heeft het griepvirus relatief hard toegeslagen. Eerder werden er ook al scholen gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten