Er is een tweede geval van Mexicaanse griep in België vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een man van 23 jaar uit de regio Antwerpen. Ook hij kwam terug van een bezoek aan de VS. Hij bezocht vijf dagen Los Angeles en vijf dagen New York. Zijn toestand is niet zorgwekkend.
Toestand is niet zorgwekkend
"De jongeman verbleef tien dagen in de Verenigde Staten, waarvan vijf in Los Angeles en vijf in New York", zei Onkelinx op een persconferentie, waar een stand van zaken werd gegeven over de Mexicaanse griep in België. "Hij keerde terug op 11 mei in België, met een ander vliegtuig als dat waarmee de man terugkwam die gisteren positief testte. Op 13 mei vertoonde hij de eerste verschijnselen van de griep en ging hij naar de dokter. Er werden vannacht stalen genomen bij de spoeddienst van een naburig ziekenhuis en die bleken vanmiddag om 14.00 uur positief. Momenteel wordt hij overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, waar hij in afzondering zal geplaatst worden."
Volgens Onkelinx is zijn toestand niet zorgwekkend. "Gezondheidsinspecteurs van de Vlaamse Gemeenschap sporen nu personen op met wie hij in contact kwam. Het gaat om een vijftiental personen. Zij worden gecontacteerd en zullen mogelijk het medisch advies krijgen om zeven dagen binnen te blijven."
Momenteel zouden er nog zes andere mogelijke gevallen van Mexicaanse griep zijn in België. De resultaten van de tests op die personen worden morgen verwacht.
Twee verschillende vluchten
Zowel de 28-jarige man uit het Gentse die gisteren positief testte, als de jongeman die vandaag besmet bleek, keerden op 11 mei terug uit de VS. Viroloog Marc Van Ranst van het Interministerieel Commissariaat Influenza, een werkgroep van experts en ministeries, zei dat er geen contact was tussen beiden. "De ene keerde terug uit Chicago, de andere uit New York. Ze reisden ook met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen."
Bij de betrokken luchtvaartmaatschappijen zouden passagierslijsten worden opgevraagd, zodat hun medereizigers kunnen gecontacteerd worden. "Sowieso kregen die al informatie over de Mexicaanse griep bij hun terugkeer in België", zei Onkelinx.
152 miljoen euro voor vaccins
De minister maakte ook bekend dat de regering 152 miljoen euro vrijmaakte voor de aankoop van prepandemische vaccins. Daarvan zou 90 miljoen euro al in 2009 kunnen vrijgemaakt worden, "als er dan al een adequaat vaccin is gevonden".
Van Ranst zei ten slotte dat de twee recent bevestigde gevallen niet hoeven te betekenen dat het virus aan een opmars bezig is in België. "De situatie is perfect te vergelijken met andere landen, zoals Nederland. Het gaat hier om kleine getallen. Veel landen kunnen dat ook zo houden. In de VS was er recent een gevoelige stijging van het aantal besmettingen. Zolang de ziektegevallen uit de VS worden geïmporteerd, zal de stijging lineair zijn. Dan zal het geen hoge vlucht nemen. Van een domino-effect is geen sprake. We merken nu enkel dat dominosteentjes uit de VS binnenvallen."
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten