woensdag 13 mei 2009

Eerste Belg met Mexicaanse griep

Er is een eerste bevestigd geval van Mexicaanse griep in België vastgesteld. Dat hebben minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en influenzacommissaris Marc Van Ranst bevestigd.

Het gaat om een 28-jarige man uit de regio Gent, die op 11 mei terugkeerde van een reis naar de VS. Hij verbleef eerst 10 dagen in New York, nadien 4 à 5 dagen in Chicago.

Koorts en hoesten

"Toen hij terugkeerde, stelde hij symptomen vast van Mexicaanse griep", aldus Onkelinx op een persconferentie. "Het ging om koorts en hoesten. Hij contacteerde zijn huisarts een dag later. Een analysestaal leverde vandaag een positief resultaat op. De man werd opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zoals we dat hadden voorzien. Hij krijgt er de nodige zorgen."

"In quarantaine"
Volgens Onkelinx is zijn toestand niet onrustwekkend. "We zetten de voorziene procedure in gang. Dat betekent dat we eerst de betrokkene in afzondering lieten plaats in een referentieziekenhuis voor Mexicaanse griep. Gezondheidsinspecteurs van de Vlaamse gemeenschap gaan vervolgens na met wie de betrokkene in contact kwam, zoals familie en andere reizigers."

Vijf dagen
Die laatsten worden geïnformeerd en krijgen het advies om de komende dagen hun gezondheidstoestand in het oog te houden. De man zou sinds zijn bezoek aan de dokter wel alleen thuis verbleven hebben. Naar verwachting moet hij een vijftal dagen in het ziekenhuis blijven.

"Kwestie van tijd"
Volgens viroloog Marc Van Ranst van het Commissariaat gaat het om een griep die even ernstig is als de griep die afgelopen winter opdook en is er geen reden tot paniek. Hij zei dat er geen aanwijzing is dat het virus opnieuw aan een opmars bezig is, nu er de jongste dagen opnieuw enkele gevallen opdoken. "We hadden verwacht dat België een van de laatste landen zou zijn waar de ziekte wordt vastgesteld. We zijn immers een klein land, met relatief gezien minder reizigers naar de getroffen gebieden. Het was echter maar een kwestie van tijd vooraleer het virus ook hier zou toeslaan."

Van Ranst zei dat het niet uit te sluiten valt dat er nog gevallen opduiken in België. Bijkomende maatregelen in België zouden zich niet opdringen. Eerder op de dag werd het reisadvies naar Mexico versoepeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten