zaterdag 2 mei 2009

Waarschuwing voor nepmedicatie tegen griep

De Amerikaanse autoriteiten waarschuwden tegen nepmedicatie die zogenaamd bedoeld is om het nieuwe griepvirus afkomstig van varkens te bestrijden. Tamiflu is wel een erkend geneesmiddel.

Fraude
"Consumenten die producten kopen om het nieuwe H1N1-virus te behandelen die geen goedkeuring noch vergunning hebben ontvangen van het federale agentschap voor geneesmiddelen (FDA), brengen hun gezondheid en die van hun familie in gevaar", verklaarde Michael Chappell, een hoge verantwoordelijke van de FDA. "Het laatste waaraan de consument vandaag nood heeft, is bedrogen worden door iemand die frauduleuze geneesmiddelen tegen de griep verkoopt", zei Jon Leibowitz, voorzitter van de federale Handelscommissie (FTC).

Via internet
Het merendeel van deze nepproducten - voedingssupplementen, vermeende medicatie of vaccins - wordt verkocht op het internet, zo verduidelijkte de FDA. "De operators van deze internetsites misbruiken de bezorgdheid van het publiek in verband met het H1N1-griepvirus en hun wens om hun familie te beschermen", luidt een mededeling van de twee federale agentschappen.

Chappell neemt drastische maatregelen tegen "individuen en ondernemingen die deze valse medicatie tegen griep aanbieden om voordeel te halen uit de huidige noodsituatie voor de volksgezondheid".

Nog geen vaccin
Er bestaat geen vaccin en slechts twee antivirale middelen, Tamiflu (oseltamivir) en Relenza (zanamivir), hebben groen licht gekregen van de FDA om het nieuwe H1N1-griepvirus te behandelen. Het virus brak uit in Mexico, waar het vijftien doden maakte en verspreidde zich in een week tijd over verschillende landen. Er viel een dode buiten Mexico, in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten