vrijdag 31 juli 2009

Eerste Belgische slachtoffer, man in levensgevaar.

Door de combinatie van een zware longontsteking en de Mexicaanse griep is het leven van een mannelijke vijftiger in gevaar. Momenteel ligt deze man in coma in het UZ van Antwerpen op de afdelinge Intensive Care.

Gisteren overleed in het ziekenhuis van Turnhout een jonge vrouw uit Meerle. Zij was het eerste slachtoffer van de Mexicaanse Griep in ons land. Eigenlijk hadden we niet verwacht dat er hier in België slachtoffers gingen vallen door de Mexicaanse griep, dat het slachtoffer buiten de risicogroepen valt (kinderen en bejaarden), geeft ons toch stof tot nadenken.

De vrouw ondervond in de loop van het weekend van zaterdag 18 op zondag 19 juli de eerste lichte griepsymptomen: hoofdpijn, lichte koorts en hoest. De dag nadien contacteerde ze haar huisarts, die haar nog dezelfde namiddag liet opnemen op de spoedafdeling met een voorlopige diagnose van longontsteking.

Dubbele virale longontsteking
Bij opname was haar toestand niet zorgwekkend, maar die verslechterde omdat ze een dubbele virale longontsteking ontwikkelde. Een analyse bevestigde de besmetting met de A/H1N1-griep, of Mexicaanse griep. Ondanks de inspanningen van het medische team van het ziekenhuis, zo benadrukt het Commissariaat, overleed de vrouw vanochtend.

Zeker is dat de vrouw de eerste Mexicaanse griep-dode is in België, maar niet duidelijk is hoeveel mensen nu al precies besmet raakten in ons land. Tijdens de isoleringsfase, die liep tot 13 juli, bleken 126 patiënten drager te zijn. Een extrapolatie op basis van de registratie door 180 huisartsen leverde voor week 29 (12-18 juli) 300 nieuwe gevallen op, terwijl het aantal nieuwe gevallen voor week 30 op 281 wordt geraamd. Vanaf vandaag zal het Commissariaat overigens een wekelijkse raming publiceren.

Foutenmarge
Het aantal besmettingen ligt daarmee op het gewone niveau voor deze tijd van het jaar, klinkt het. Ook is er geen significant verschil in de verspreiding van het virus onder de bevolking over de afgelopen twee weken. Op dit moment wijzen de registraties door de huisartsen nog op een lage circulatie van het virus. Omdat met een extrapolatie wordt gewerkt, moet hoe dan ook een zekere foutenmarge in acht genomen moet worden, zegt het Interministerieel Commissariaat Influenza.

Wereldwijd registreerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al 134.503 gevallen van de A/H1N1-griep. Als gevolg van de pandemie zouden al 816 mensen overleden zijn, van wie 37 in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten