maandag 27 juli 2009

Gebruik handgel om Mexicaanse griep te voorkomen

Omdat een antibacteriële handgel alcohol bevat, voorkomt deze de overdracht van Mexicaanse griep. Alcohol tast het virus aan en maakt het dus inactief.

Handgels
Om eender welke griep te voorkomen, is het aangewezen dat regelmatig je handen te wassen. Daarom steeg in Groot-Brittannië de verkoop van de antibacteriële handgels met 70 procent sinds het uitbreken van de Mexicaanse griep. Maar zijn ze werkelijk beter dan zeep en water om deze ziekte te voorkomen? Viroloog John Oxford: "Het virus wordt verspreid door kleine druppeltjes slijm die vrijkomen tijdens het niezen of hoesten. Nadat een patiënt zijn neus snoot, heeft hij enkele druppels op zijn vingers. Bij lichamelijk contact met een andere persoon brengt hij ze over. Als die dan op zijn beurt zijn neus of mond aanraakt, is hij geïnfecteerd. Ik raad iedereen aan om regelmatig deze antibacteriële handgels te gebruiken. Ze zijn vooral efficiënt omdat ze alcohol bevatten. Deze stof beschadigt het virus, maakt het inactief en voorkomt zo dat de ziekte zich verder ontwikkelt. Onderzoek toonde aan dat dit soort gels helpen tegen de gewone griep, dus het is bijna zeker dat ze ook beschermen tegen de Mexicaanse variant."

Zes keer
Professor Oxford raadt aan minstens zes keer per dag een antibacteriële gel op je handen aan te brengen. "Doe het elke keer wanneer je het gebruik maakte van het openbaar vervoer, thuis komt of nadat je iemands hand schudde. Je kiest best voor een gel met een hoge concentratie alcohol, zoek naar ethanol or ethylalcohol op het etiket. Met een gehalte van 30 procent zit je zeker goed. Ook kun je best thuis en op kantoor grote oppervlakten poetsen met een antibacteriële spray."

Hydraterende crème
Amerikaanse onderzoekers waarschuwen echter dat deze gels het risico op het virus verhogen omdat de alcohol de huid uitdroogt en zo kloven kan veroorzaken, waardoor het virus makkelijker het lichaam binnentreedt. Daarom is het aangewezen om na het gebruik van de gel een hydraterende crème te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten